Salietiketti ja harjoittelu

Kenjutsussa on käytössä perinteinen budo-etiketti; etiketin perusperiaate on kunnioittaminen ja lojaalius lajia, salia, opettajia, ohjaajia ja harjoituskumppaneita kohtaan. Jokaisen harjoittelijan tulee ottaa huomioon parinsa koko ja taidot. Sali eli dojo oli alkujaan mietiskelylle pyhitetty tila, joten siellä ei juoda, syödä tai seurustella. Ohjaaja on dojolla ehdoton auktoriteetti. Dojolta ei saa poistua eikä sinne tulla ilman ohjaajan lupaa.

Käyttäytyminen dojolla ja sen välittömässä läheisyydessä

Salilla ja sen välittömässä läheisyydessä (odotustila ennen harjoituksia tai erilaiset kenjutsutilaisuudet) kunnioitetaan aina opettajaa ja vanhempia oppilaita esimerkiksi kumartamalla (pystykumarrus) heidän tullessaan paikalle tai heitä puhuteltaessa.

Varusteet

Peruskurssilla vaatetus tulisi olla sisäliikuntaan sopiva, harjoittelu tapahtuu paljain jaloin. Kurssin aikana tulisi hankkia lajiin sopiva harjoituspuku, kenjutsugi (kenjutsupuku). Harjoittelijat käyttävät valkoista kenjutsupukua sekä vyöasteensa mukaista värillistä vyötä: valkoinen, keltainen, vihreä tai ruskea. Vyön tulee olla kakuobi (lukuunottamatta peruskurssia). Ruskean vyöarvon omaavat käyttävät myös hakamaa.

Mestariasteet (Yudansha) käyttävät hakamaa ja mustaa kenjutsupukua. 

Budon keskeisiin periaatteisiin kuuluu siisteys: harjoittelijoiden tulee aina ennen harjoituksia tarkistaa, että heidän varusteensa ovat puhtaat ja ehjät sekä muutoinkin asiallisessa kunnossa. Ennen harjoitusten alkua on poistettava kaikki sormukset, kaulaketjut, korva- ­ja nenäkorut, kellot ym. korut. Kynsien pitää olla lyhyet. Mahdolliset pitkät hiukset pidetään sidottuna. Tahraavien meikkien käyttö on kiellettyä. Harjoittelijan tulee pestä jalkansa ennen siirtymistä harjoitustilaan (dojolle), jotta harjoitusalusta (tatami) pysyisi puhtaana. Pukuhuoneesta dojolle siirtymisen aikana tulee olla sisäjalkineet, sandaalit tai vastaavat.

Miekat

Alussa harjoittelijat käyttävät puista miekkaa (bokken, bokuto) sekä huotraa (miekan tuppi, saya). Harjoittelun edetessä on syytä hankkia myös iaito. Pidemmälle edenneet harjoittelijat harjoittelevat myös terävän miekan (shinken) käyttöä. Keskustele ohjaajasi kanssa milloin siirrytään käyttämään eri miekkoja. Peruskursilla on käytössä yleensä seuran puolesta miekkoja joita voi käyttää ennen oman miekan hankkimista.

Harjoittelu

Oppilaan on saavuttava paikalle ennen harjoituksen alkua. Oman harjoitusvuoronsa alkua odottaessaan oppilaan on kuitenkin annettava edelliselle ryhmälle täydellinen harjoittelurauha.Salille ja tatamille saavuttaessa ja sieltä poistuttaessa on aina kumarrettava (pystykumarrus) ja siten osoitettava kunnioitustaan harjoitustovereita, ohjaajia ja itse salia kohtaan.Harjoituskortti jätetään sille varattuun paikkaan ohjaajan harjoitusmerkintää varten. Mikäli oppilaalla on joku harjoittelua rajoittava vamma tai pakollinen syy poistua harjoituksista ennen määräaikaa, on siitä kerrottava ohjaajalle ennen harjoituksen alkua.Mikäli oppilas myöhästyy ja harjoitus on jo alkanut, on oppilaan odotettava polvi-istunnassa ohjaajan lupaa tulla tatamille.Mikäli oppilas loukkaantuu harjoituksen aikana, on siitä ilmoitettava ohjaajalle. Tatamilta poistuminen ilman lupaa ei ole sallittua.Jos oppilaan on poistuttava ennen harjoitusten loppua, tulee hänen pyytää siihen lupa ohjaajalta ja suorittaa sitten yksin loppukumarrukset.